John van Ierland

WOORDMAGIE

beleving, café en theater

"In werkelijkheid waren we vrijdagavond aan de Jaap Edenweg in het clubhuis van wielervereniging HSK Trias. Toch scheerden we er ruim twee uur langs Franse ravijnen en leden ondraaglijke pijnen boven smeulend Italiaans asfalt. Dit dankzij de onmetelijke verzameling koerstruien en de beeldende verhalen van schrijver John van Ierland."

 

Het gaat natuurlijk om het verhaal, daar ben ik constant naar op zoek, die onbekende pareltjes of de nog ontbrekende details in die momenten die iedereen in hoofdlijnen kent, maar daarnaast gaat het ook over het brengen van die verhalen.

Ik weet als geen ander dat dat beeldend moet zijn, pakkend, prikkelend en zelfs emotioneel, met een flinke lach en een klein traantje. Dat alles kloppend aan elkaar gelinkt moet zijn en dat ook in de presentatie het kleinste detail aandacht verdient. Zo kleden we de ruimte aan met honderden koerstruien, spandoeken en oude koersfietsen. We zetten zelfs complete ploegleiderswagens bij de entree, en als dan de Tour-de-France hoorn klinkt dan waan je je in het walhalla van het wielrennen; op de Oude Kwaremont of op de Champs-Élysées. Dat is storytelling ten top!

Plaats je daar dan ook nog eens oudrenners bij dan heb je het summum op het gebied van wielercaf'es, het neigt zelfs naar theater.

 

John van Ierland

 

Copyright Woordmagie 2018