John van Ierland

WOORDMAGIE

Dit verhaal tekende ik in maart 2009 op uit een interview met de Nederlandse bokser Rudi Lubbers. Het boek dat we samen zouden maken is tot op heden niet voltooid. Een kleine passage over zijn strijd tegen de op vrijdag 3 juni 2016 overleden ‘The Greatest’ wil ik je niet onthouden. Rudi vertelt vol ontzag en honderduit:

 

“Het was ongelooflijk… om half zes in de morgen was er al een topdrukte in de straten van Jakarta. Alleen met loeiende sirenes konden we er langs. De raampjes van onze wagens waren omlaag gedraaid en al snel hadden ze het door:

“Dat is Rudi Lubbers, de blanke tegenstander van Muhammad Ali.”

Het had in de kranten gestaan, ik zou in het voetbalstadion van de match, gaan trainen, zelfs de tijden stonden erbij. In de kleedkamer nam ik de trainingstactiek nog eens door met mijn begeleiders Wim Snoek en Benny Zwezerijnen, niet teveel doen, eerst wat acclimatiseren. En toen kwam ik de kleedkamer uit, liep over de sintelbaan naar het midden van het stadion en zag meer dan drieduizend enthousiastelingen met hun witte zakdoekjes zwaaien. Ik was plots alle afspraken vergeten, van rustig aan doen was geen sprake meer… ik moest toch wat laten zien, zoveel mensen!

Ik maakte bewegingen zoals Arie Otten dat altijd deed en aapte zo goed mogelijk zijn patronen na, ze vonden het prachtig en ik genoot, maar schoot met mijn trainingen niets op. We kozen er toch maar voor om in de middagen in een zaaltje met meer privacy te gaan trainen en daar schroefden we de frequentie langzaam omhoog. We trainden op een manier zoals we dachten Ali te kunnen bestrijden en tegen te houden. Daar was alles op afgestemd. Het zolang mogelijk tegen hem volhouden, als het even kan twaalf ronden. Aan winnen hebben we niet één keer gedacht. Onze tactiek was puur counterspel en dat lag me goed. Actie en reactie, het achteruit boksen, vooral bij tegenstanders die groter en sterker waren. Ik ontwikkelde daar een patroon omheen, het bracht me vele overwinningen en een uitnodiging om tegen de grootste te boksen. Ali was de allergrootste, van een heel andere orde, en tegen hem was mijn systeem bij voorbaat niet opgewassen. We sleutelden eraan en zetten het om naar een overlevingssysteem. Hij was slimmer, sneller, sterker en had een langere reach, wat moet je daar tegen beginnen? Niet veel. Ik was de pure underdog, en dat was mijn kracht. Ali moest wederom bewijzen de beste te zijn. Dat betekende dat hij mij, net als iedere andere bokser, binnen vijf of zes rondes moest oprollen. Ik besloot me meer en meer in die rol te manoeuvreren. Als een soort fan van de grootheid die hem uit respect niet aan durfde te raken, keek ik de kat uit de boom. Het was ontwijken, wegduiken en achteruitlopen, zes rondes lang, met het idee in iedere ronde dat ik de volgende misschien iets kon doen, Ali moet toch ook wel eens een foutje maken!

Die maakte hij niet, maar ik ben niet neergegaan in de eerste vijf rondes. Zelfs niet in de zesde, de zevende en de achtste waarin Ali er een schepje bovenop deed. Ik was zo hard als een rots en hield het twaalf ronden vol. Na de laatste gong had ik nog genoeg kracht om in het midden van de ring mijn armen als een overwinnaar omhoog te steken. Ik wist dat ik had verloren, maar twaalf ronden volhouden tegen Muhammad Ali was voor mij de overwinning, de grootste in mijn hele leven.

 

Na afloop startte de persconferentie, ik stond in het zaaltje toe te kijken, ik was niet uitgenodigd, de pers was uiteraard gefocust op de grootste bokser allertijden, op Ali en ze vuurden heel wat vragen op hem af. Maar Ali gaf niet één antwoord. Hij keek alleen maar rond, hij was op zoek naar iets of iemand. Toen zag hij mij in een hoek staan.

‘Daar is Rudi… Rudi kom erbij zitten, zonder jou is er geen persconferentie, jij hoort erbij! Jij hebt me doen werken, doen zweten, doen strijden… mensen van de pers, applaus voor Rudi.’ Ik zat naast een legende en toen begon de persconferentie pas en hij betrok me in iedere vraag… wat een held!”

 

John van Ierland, 04 juni 2016

 

Twaalf ronden tegen

Muhammad Ali

Copyright Woordmagie 2018